آذری جهرمی: 13 هزار میلیارد تومان از جیب مردم برای وس خرج شد

آذری جهرمی: 13 هزار میلیارد تومان از جیب مردم برای وس خرج شد

به گزارش سئو مئو وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان این كه شركت های خدمات ارزش افزوده در این مدت به ادعای خودشان 13 هزار میلیارد تومان درآمد داشتند، اظهار داشت: اپراتورها و درآمدشان برای مردم شناخته شده هستند، اما این شركت ها و خدمات برای مردم شناخته شده نیستند. ما باید پیگیری نماییم این پولی كه به صورت ناصحیح از جیب مردم رفته، برگردد و دیگر این كه این روند ناصحیح ادامه پیدا نكند.
به گزارش سئو مئو به نقل از ایسنا، محمدجواد آذری جهرمی اعلام نموده بود، می خواهد در لایو اینستاگرام حضور یابد. مهم ترین بخش این ویدیو، به سوژه خدمات ارزش افزوده اختصاص داشت. آذری جهرمی اظهار نمود: امشب می خواهم درباره وَس صحبت كنم. دو سال است كه ما درباره مسائل ارزش افزوده صحبت می نماییم، این كه یك جریان ناسالم اقتصادی در كشور شكل گرفته است. بااینكه مردم در ابتدا تفاوتی بین خدمات ارزش افزوده و مالیات بر ارزش افزوده قائل نبودند و زمانی كه ما كلاهبرداری ها را مطرح كردیم، مردم تصور می كردند سوژه مالیات بر ارزش افزوده است و این فضای ناآگاهی موجب سوءاستفاده شده است.
وی با بیان این كه این خدمات از زمانی شروع شدند كه بنا بود محتوای فاخر از شبكه های تلفن همراه به دست مردم برسد، اضافه كرد: نمونه های اولش ارسال شماره برای دریافت آیه قرآن، حدیثی از نهج البلاغه و اشعار دیوان حافظ بود. بعد كم كم این مساله گرفتار اضمحلال، پیچیدگی و دگرگونی شد و حجم تجارت ناسالم در این فضا بالا رفت و انواع كلاهبرداری ها شكل گرفت. زمانی شما برای این كه یك آیه قرآن یا یك شعر حافظ را دریافت كنید، آگاهانه عددی را ارسال می كردید و عضو می شدید، اما پس از مدتی عده ای كلاهبردار یاد گرفتند مردم را بدون آگاهی خودشان عضو این خدمات را كنند.

پرونده متخلفان ۳۳ میلیاردی را به دادگاه فرستادیم
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان این كه یك شیوه این بود كه در تجهیزات اپراتورهای تلفن همراه دستكاری و مردم را عضو این خدمات كنند، اظهار نمود: سال قبل ما یك موردی را شناسایی كردیم كه پنج شركت در آمار دستكاری كردند. آنها مردم را به اجبار و بدون اطلاع آنها عضو خدمات ارزش های افزوده كرده بودند كه ما ۳۳ میلیارد تومان به مردم بازگرداندیم و پیامك دادیم كه این پول ها بدون اطلاع تان از حساب تان كسر شده است و پرونده این شركت های متخلف را به دادگاه فرستادیم.
آذری جهرمی افزود: مدلهای دیگری هم وجود دارد. مثل این كه شما اپلیكیشن های مختلفی را روی گوشیهای تلفن همراهتان نصب می كنید. برای قبله نمایی، قرآن داشتن، گوش دادن به موسیقی، بازی كردن، دریافت دایره المعارف پزشكی؛ شما بنا به علاقه مندی اپلیكیشن موردنیاز خودرا دانلود می كنید، اما غافل و ناآگاه هستید كه عده ای سودجو بوسیله این اپلیكیشن ها دسترسی می گیرند و پیامك درخواست فعال سازی و عضو شدن در خدمات ارزش افزوده را بجای شما به شركت ارسال می كنند. این مساله موجب می شود جمع زیادی از مردم عضو این خدمات شوند.
وی در ادامه با اشاره به نمونه دیگری از كلاهبرداری های وس بیان كرد: سال قبل ما شركتی را شناسایی كردیم كه بیشتر از ۱۰۰۰ اپلیكیشن در چارچوب مباحث مذهبی یا غیراخلافی و سرگرمی، ایجاد و در فضای مجازی منتشر نموده بود. انتشار و نصب این اپلیكیشن ها سبب شده بود تعداد زیادی از مردم بدون اطلاع وارد این خدمات شوند. ما پرونده این شركت را هم تشكیل دادیم و برای پلیس فتا فرستادیم و رونوشتی هم به دادستانی كل كشور دادیم.

اقداماتی كه برای مقابله با وس انجام شد
وزیر ارتباطات و فناوری اطاعات با بیان این كه ما سعی كردیم كاری نماییم كه این دزدی ها را كاهش دهیم، اشاره كرد: در شورای عالی فضای مجازی هم مصوبه ای درباب ساماندهی این فضا داشتیم. این شركت ها باید از وزارت ارشاد یا كارگروهی كه در وزارت ارشاد متشكل از نهادهای دیگر شكل می گیرد، عضو شوند و فعالیت كنند. این شركت ها مجوزشان را از وزارت ارتباطات نمی گیرند. دو مصوبه در كمیسیون تنظیم مقررات به اپراتورها ابلاغ كردیم، اطلاع رسانی كردیم؛ سرویس ستاره ۸۰۰ مربع را راه انداختیم و بارها از مردم خواستیم این كد را بگیرند.
آذری جهرمی با بیان این كه مراجع تقلید برای این مساله حرمت شرعی اعلام كردند، اظهار نمود: این كه عدد یك را به شماره ای بفرستید و در قرعه كشی ماشین شركت كنید، شبیه به بخت آزمایی است، این راه سومی بود كه با تهییج افكار عمومی به سراغش رفتند. در صورتیكه بخت آزمایی در شرع و منطق ما حرام است و سودجویی های كلانی را به جیب صاحبان این كسب وكارها می برد.
وی افزود: مدل بعدی كه بسیار جدی تر پیگیری شده، توسعه اپلیكیشن هایی بود كه شكل گرفته؛ از بعضی از چهره های مشهور فضای مجازی استفاده می كردند برای این كه، مردم را به لینك های مختلف هدایت كنند كه شماره تلفنی را وارد كنند و مردم را عضو می كردند. طمع مردم را برمی انگیختند در صورتیكه در خارج از فضای مجازی واقعیت نداشت.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان این كه جمع این اعداد ۲۶۰۰ میلیارد تومان بود، اضافه كرد: حتی نماینده ای از مجلس شورای اسلامی كه فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد است و سال ها معاون وزیر بوده، ۱۸ ماه قربانی سرویس های ارزش افزوده بوده و هر ماه ۹۰ هزار تومان از حسابش كسر می شد. برای روز سالمند به خانه سالمندان بازگشت كردم. خانمی آنجا بود كه می گفت شارژ گوشی اش بدون این كه با آن تماسی بگیرد تمام می شود و من دیدم عضو سه سرویس ارزش افزوده است. این ها كجا به سرویس های ارزش افزوده كار دارند؟

سلطان پرداخت وس با ۱۲ میلیون تومان!
آذری جهرمی همین طور اشاره كرد: پس از اعلام كد ستاره ۸۰۰ ستاره ۶ مربع كه اعلام كردیم به مردم شفاف سازی می نماییم كه بدانند چه مبالغی را در سرویس های ارزش افزوده پرداخت كرده اند، خیلی از مردم متعجب شدند و برایشان غیرقابل باور بود. “شایان” از كرمانشاه در مدت سه سال ۱۲ و نیم میلیون تومان برای خدمات ارزش افزوده هزینه داده بود. گوشی شایان یك نوكیای ساده بوده كه حتی برای خدمات هوشمند هم از گوشی اش استفاده نكرده و پس از دریافت این اس ام اس گرفتار سردرگمی شده كه چگونه ممكنست این هزینه از او كم شده باشد.
وی با بیان این كه سوءاستفاده و دست كردن در جیب ضعیف ترین قشرهای جامعه، سنگدلی می خواهد، اظهار داشت: همه تلاش های ما در امتداد ساماندهی این فضا صورت گرفته است. تابحال بیشتر از ۳ و نیم میلیون نفر از ما استعلام كرده اند و نزدیك به ۵۰۰ هزار شكایت از استان های مختلف ثبت شده است. طبیعتا ما این شكایت ها را پیگیری می نماییم كه به سرانجام برسانیم و تلاش می نماییم پس از ارجاع این پرونده ها به دستگاه قضایی و صدور احكام لازم، منابعی كه از جیب مردم رفته را بازگردانیم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: ما همچنان درخواست می نماییم با گرفتن كد مربوط و دعوت دوستان تان، از میزان پرداختی ها و چك كردن این كه چه میزان از این هزینه ها با اراده و چه میزان خارج از اراده بوده آگاهی پیدا كرده و با پیامك رایگان ۸۰۰۷ كه تعریف شده، مطلب شكایت تان را برای ما بنویسید. ما نیز برای ساماندهی این فضا و اختتام دادن به این كلاهبرداری ها حركاتی كردیم، همچون مصوباتی كه تنظیم شده تا در هفته های آینده پس از این كه شفاف سازی شد و همه مردم متوجه شدند، به اطلاع شان برسانیم.

با آغاز مطرح كردن سوژه وس، تخریب ها هم آغاز شد
آذری جهرمی با بیان این كه در این راه جریان هایی كه به قدرت متصلند، سنگ اندازی های زیادی كردند، اظهار داشت: خود این شركت ها اعلام كردند ما در این سال ها حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان درآمد داشتیم. البته عدد به دست آمده توسط ما در سه سال اخیر ۲۶۰۰ میلیارد تومان بوده، چون اطلاعات قبل این سه سال نزد ما وجود ندارد و ذخیره سازی نشده، اما در تلاشیم اطلاعات قبل از آنرا هم جمع آوری نماییم. اپراتوری كه ۸۰۰ میلیارد درآمد سالانه دارد را همه می شناسند، اما كدام یك از این شركت های خدمات ارزش افزوده را مردم می شناسند؟
وی افزود: از روز اولی كه این مساله را مطرح كردیم، در مصاحبه ای كه در حیاط دولت داشتم، گفتم كه از امروز گروه های زیادی آغاز به صحبت مقابل ما می كنند و به شوخی هم گفتم كه می گویند جهرمی قاتل بروسلی است. ما شاهد موج های تخریب مختلفی از جانب كسانی كه پشت این جریانات بودند، هستیم. البته روابط بسیار پیچیده ای در این شركت ها وجود دارد و تركیب سهامداری پیچیده ای دارند و نیازمند بررسی دقیق است كه چه گروه ها و افرادی پشت این شركت ها هستند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان این كه این شركت ها و خدماتشان برای مردم شناخته شده نیستند، اضافه كرد: البته برخی خدمات سالم به اسم خدمات ارزش افروده در این فضا شكل گرفته، مانند كمك به سیل زدگان یا كمك به ساخت صحن حضرت زهراء(س)، اما این ها در مقابل ۱۳ هزار میلیارد تومان ادعایی خود شركت ها عدد قابل توجهی نیست.

درآمد شركت های وس كجا رفت؟
آذری جهرمی افزود: اما سوال اصلی این است كه مابقی پول ها كجاست؟ چه خدماتی ارائه می شود؟ درآمد شركت ها از این سرویس ها كجا می رود؟ بابت این خدمات چه هزینه ای می كنند جز سود خالص و این پول در كجا خرج می شود؟ این شركت ها به كجا وصلند؟ این سوالات و نكات، جدی است كه باید به آنها رسیدگی كرد. البته مهم تر از همه این است كه ما پیگیری نماییم پولی كه تابحال به صورت ناصحیح از جیب مردم می رفته، برگردد و دیگر این كه اجازه ندهیم از جیب مردم بیرون رود.
وی با اشاره به ادعای ایجاد ۳۰ هزار شغل در این عرصه، اظهار نمود: این ۳۰ هزار شغل كجاست؟ شركت های بزرگ صنعتی كه تعداد زیادی كارمند دارند را همه می شناسند، شما یكی از این شركت ها و تعداد شغل هایش را معرفی كنید. این شركت ها اساسا اشتغالی در این زمینه ندارند و اگر دارند، بیایند اظهار كنند. دیگر این كه این خدمات برای جامعه هم مفید نیستند. چه محتوای فاخری برای مردم تولید می كنند و جز دست كردن در جیب مردم چه كاری كرده اند؟
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان این كه برهم زدن پروسه این شركت ها موجب اعمال فشارهایی می شود، اظهار داشت: از زمانی كه این مبحث را مطرح كردیم، حمله به ما آغاز شد. حملاتی كه بی سابقه است و هر روز در فضای مجازی شایعات و اخبار تاییدنشده و غلطی را پخش می كنند. البته ما به این فضا آشنایی داریم و البته حملات جدی هنوز شروع نشده و ما هم آمادگی بیشتر از این ها را هم داریم.

شیوه نوین برای پاسخگویی به تهمت ها
آذری جهرمی با بیان این كه ما باید به قسمتی از صحبت هایی كه در این فضا مطرح می شود، پاسخ دهیم، اظهار نمود: به مسئولان تهمت های مختلفی زده می شود و شیوه سنتی این است كه آنها معمولا توسط روابط عمومی های شان تكذیب می كنند كه عموما شكل خوبی پیدا نمی نماید. ما در دوره خودمان بنا را بر شفافیت گذاشته ایم و امشب هم می خواهیم مدل نوینی از پاسخگویی به تهمت ها را پایه گذاری نماییم.

وی افزود: البته مجلس حق نظارت دارد و حق نماینده است كه سوال بپرسد. من منتظر بودم سوالی كه واصل شده، طبق بخشنامه در كمیسیون اقتصادی مطرح شود كه بتوانم پاسخ دهم، اما یكی از نمایندگان مجلس تصمیم گرفت مباحثی را در كنفرانس خبری مطرح كند. ما همواره جایگاه نظارتی مجلس را قوام دهنده اداره حكومت می دانیم و اگر سوالی در مجلس مطرح شود خوب است كه همان جا پاسخ دهیم اما چون این سوال روز گذشته در جمع رسانه ها عنوان شد، تصمیم گرفتیم اینجا شفاف سازی نماییم و البته زمان پاسخگویی به مجلس هم این كار را خواهیم كرد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه از زهیر موسوی –خبرنگاری كه در توییتر خود به نطق نماینده مجلس مقابل جهرمی اشاره كرده بود- به صورت حضوری در لایو خود دعوت كرد كه درباره مباحث مطرح شده توسط حمیده زرآبادی نماینده مجلس شورای اسلامی مقابل وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات شفاف سازی كند. موسوی اظهار نمود: یكی از دوستان قدیمی من كه از كارمندان صداوسیماست و اتفاقا از منتقدان و مخالفان وزیر ارتباطات است، به من گفت یكی از نمایندگان مجلس مقرر است درباره آذری جهرمی نطق كند و من هم این خبر را در توئیتر خودم منتشر كردم، البته نامی از نماینده نبردم.
آذری جهرمی نیز در واكنش به این اظهارات بیان كرد: اگر دنبال كسی می گردید كه این خبر از كجا آمده، بهتر است در گروه مخالفان ما دنبالش بگردید و بدانید هماهنگی های رسانه ای برای تخریب جهرمی موجب انتشار این خبر شده است.

داستان حقوق ۶۹ میلیون تومانی
پس از آن نیز وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به شایعاتی در خصوص حقوق ۶۹ میلیون تومانی برای ثنا اسدیان -خواهرخانم خود- اشاره و از علی نواب زاده، همسر وی برای شفاف سازی این مساله دعوت كرد. نواب زاده با بیان این كه از سال ۸۴ وارد صنعت آی تی شده، با شرح حضورش در شركت های فناوری اطلاعات و اپراتور رایتل تا سال ۹۶ اظهار داشت: ما در سال ۹۳ ازدواج و مثل بسیاری از افراد دیگر كوشیدیم در شرایط شغلی به استقلال بیشتری دست پیدا نماییم و تصمیم گرفتیم كار نمایندگی بیمه انجام بدهیم كه با قبول شدن در آزمون، وارد یك شركت بیمه معتبر شدیم.
وی با بیان این كه با شركت در فراخوان ها و مناقصه هایی، موفق به جذب قرارداد رایتل شدیم، افزود: مبلغ ۶۹ میلیون تومان حقوقی است كه به همسر من تعلق می گیرد، در صورتیكه همه با شغل نمایندگی بیمه آشنا هستند و می دانند چنین شركت هایی هزینه هایی مانند اجاره دفتر، حقوق كارمند، بازاریاب و هزینه جاری دارند بنا بر این اطلاق درآمد به شكل حقوق در ادعای مطرح شده اصلا درست نیست. همین طور تمامی قراردادهای ما طی روال شفاف و قانونی منعقد شده و سوابق آن در بیمه موجود است.
نواب زاده همین طور اشاره كرد: از طرفی زمان انعقاد قراردادها آقای جهرمی نه وزیر بودند نه در شركت های طرف قرارداد ما مسئولیت داشتند. حتی یكی از شركت هایی كه ما دوست داشتیم در آن ورود نماییم شركت ارتباطات زیرساخت بود كه با آقای جهرمی مطرح كردم و ایشان برادرانه به ما گفت در این كار شركت نكنید كه ما هم پذیرفتیم. مطلب دیگر این كه عموما افراد علاقه ای به گفتن درآمد شخصی شان ندارند، اما با عنایت به شرایط موجود، من می گویم كه درآمد مطرح شده حدودا درآمد ماست اما به ریال، نه تومان.
در ادامه این اظهارات، آذری جهرمی بیان كرد: ادعا شده، قراردادهای منعقدشده رانتی است. از همین جا می گویم هر سندی از مداخله من در عقد قرارداد وجود دارد منتشر كنید. من در سال ۹۴ كه قراردادها منعقد شده، اصلا وزیر نبودم. ضمن این كه من تیرماه به عضویت هیات مدیره شركت رایتل درآمدم و مهرماه نیز استعفا دادم، بدین سبب مباحثی كه مطرح شده درست نیست. این كه فهرست را منتشر نماییم و بگوییم ناشی از رانت بوده چیزی جز تهمت نیست.

برای حضور در دولت، از مشاغل خصوصی استعفاء كردم
فرد دیگری كه در برنامه لایو وزیر ارتباطات حضور یافت، سجاد بنابی –نایب رئیس هیأت مدیره شركت ارتباطات زیرساخت- بود. او با اشاره به سابقه حضور خود در شركت های خصوصی، اظهار نمود: وظیفه ای كه من در شركتی كه در آن از سال ۸۷ تا ۹۷ كارمند بودم، بر عهده داشتم، جذب سرمایه برای استارت آپ ها بود. خانم زرآبادی درباره تخلف یكی از این شركت ها گفته بود و این كه من صاحب شركت هستم، در صورتیكه من صرفا نماینده آن بودم. از طرفی بیان چنین مسئله ای نیاز به سند دارد. در صورتیكه ما خودمان در وزارت ارتباطات شناسایی شركت های متخلف را بر عهده داشتیم و سندی در این مورد ندیدیم.
وی افزود: همین طور سند قوه قضاییه كه درباب آگهی تغییرات شركت آورده ام، نشان میدهد من مرداد ۹۷ از تمامی مسئولیت های خصوصی استعفا دادم و پس از آن وارد مجموعه دولت شدم. این درست برخلاف سندی است كه گفته اند من مهرماه از مسئولیت های خود استعفا داده ام.

پولی كه از جیب مردم رفته، پول چند ماه یارانه آن هاست
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درانتها ویدیوی لایو خود اظهار نمود: در چند روز گذشته اعلام نموده اند اطرافیان من وس انجام می دهند. این حرف یك مقداری با عقل جور درنمی آید، اما اگر هم باشند ما فروگذاری نمی نماییم. باید روشن شود تخلفات ارزش افزوده متعلق به چه شركت هایی است؟ هزینه كرد آنها كجاست؟ سهامداران چه كسانی هستند و پشت آنها كیست؟ مبالغ كجا رفته است؟ مسئول نظارت بر این مسائل كجاست؟ پولی كه از جیب مردم رفته، به اندازه چند ماه یارانه آن هاست، حالا هرچه موج تخریبی درست كنید، ما آمادگی موج های بیشتر را هم داریم.
آذری جهرمی اشاره كرد: گفتید من ۵۰ هزار دلار جهت گزارش تبلیغاتی برای خودم در مجله پرداخت كرده ام، گفتید جهرمی با هواپیمای اختصاصی رفت وآمد می كند كه تمام این مسائل تكذیب شد. ما بنای كوتاه آمدن نداریم. استقامت و ایستادگی در مقابل فساد هزینه دارد و من آمادگی دارم. نه از تطمیع ها دلم خواهد لرزید و نه از تهدیدها می ترسم. اعتقادم این است كه هیچ چیز بهتر از شفاف سازی است. اطلاعاتی از افراد در دست ما نیز وجود دارد اما اتكاء به شیوه های غیراخلاقی برای تخریب دیگران آن هم در آستانه انتخابات كار صحیحی نیست و اخلاق مداری ما چنین اجازه ای را نمی دهد.

منبع: