زمین گیر شدن ماهواره های كشور به علت پرتاب نشدن

زمین گیر شدن ماهواره های كشور به علت پرتاب نشدن

به گزارش سئو مئو قائم مقام سابق امور بین الملل سازمان فضایی ایران، وجود ۱۰ دانشکده هوافضا، ۴ هزار دانشجو در رشته های هوافضا، ۱۲۰۰ فارغ التحصیل این رشته، بیشتر از ۸۰ آزمایشگاه تحقیقات فضایی و ۷۰ شرکت خصوصی را از توانمندی های کشور در حوزه فضا دانست و اظهار داشت: این در شرایطی است که جلسات شورایعالی فضایی که باید به این حوزه سامان دهد، تشکیل نشده است و با عدم پرتاب ماهواره های ساخته شده مواجهیم که بیشتر دلیل عدم پرتاب ها سیاسی است تا فنی.
به گزارش سئو مئو به نقل از ایسنا دکتر محسن شاطرزاده امروز در میزگرد آنلاین ارتباط با صنعت فضایی با دانشگاه ضمن اشاره به سابقه فعالیت سازمان فضایی و پژوهشگاه فضایی ایران و جدا شدن آنها از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و قرار گرفتن در زیر نظر ریاست جمهوری، اضافه کرد: در سال ۱۳۹۳ باردیگر این سازمان از نهاد ریاست جمهوری جدا شد که این امر لطمه زیادی به برنامه های فضایی کشور زد.
وی افزود: سازمان فضایی در آن زمان دارای ۱۲۰۰ پرسنل و ۶ پژوهشکده همچون “سامانه های ماهواره”، “فضانوردی”، “حمل و نقل فضایی”، “مواد و انرژی” بود ولی پس از مستقل شدن آن تبدیل به ۴ مجموعه می شود که بخشی زیر نظر وزارت علوم درآمد، بخش دیگر به وزارت ارتباطات منتقل شد و بخش دیگر زیر نظر معاونت علمی ریاست جمهوری قرار می گیرد که این بخش غیر قانونی می باشد.
شاطرزاده با اشاره به اینکه این روند باعث متوقف شدن فعالیتهای فضایی شد، تصریح کرد: علاوه بر آن برنامه هایی که برای سال ۹۷-۹۶ داشتیم، عملیاتی نشد.
وی ضمن اشاره به ظرفیت های عظیم کشور در حوزه فضایی که از آنها استفاده نشده است، اظهار نمود: هم اکنون ۱۰ دانشکده هوافضا، ۴ هزار دانشجو در رشته های هوافضا، ۱۲۰۰ فارغ التحصیل این رشته، بیشتر از ۸۰ آزمایشگاه تحقیقات فضایی و ۷۰ شرکت خصوصی در این عرصه داریم، ضمن آنکه ۱۲۰۰ نفر عضو انجمن هوا فضا هستند و در ۱۶ سازمان بین المللی فضا عضو هستیم و این در شرایطی است که ماهواره هایی که ساخته شده است، بر زمین مانده و پرتاب نشده است.
قائم مقام سابق امور بین الملل سازمان فضایی ایران دلیل عدم پرتاب ماهواره ها را نه به علت فنی، بلکه به علل سیاسی دانست و افزود: صنعت فضا یک صنعت راهبردی است و باعث اقتدار ملی و پیشرانی علم و فناوری خواهد شد، ولی بعد اقتصادی و ارتباطات ماهواره ای آن بگونه ای است که امروزه بدون ماهواره ها نمی توانیم موفق باشیم. حجم فعلی صنعت فضا ۷۰ تا ۱۰۰ میلیارد دلار است و پیشبینی اقتصاد فضایی در سال ۲۰۲۵ بیشتر از ۵۰۰ میلیارد دلار است.
شاطرزاده با طرح این سوال که با عنایت به توانمندی های کشور چه میزان از این اقتصاد را در اختیار داریم، خاطرنشان کرد: گردشگری فضایی امروزه تبدیل به یک صنعت شده است و اگر نتوانیم از این فرصت استفاده نماییم، گرفتار خسران شده ایم.
وی صنعت فضایی را یک صنعت دانش بنیان، بومی، درون زا و با مدیریت جهادی و مولد توصیف کرد و افزود: این صنعت در جهت سیاست های اقتصاد مقاومتی است و بایستی به این صنعت دقت کنیم.
شاطرزاده ضمن اشاره به تجربیات تلخ کشور درباره ماهواره های “زهره” و “مصباح”، افزود: با بررسی وضعیت صنعت فعلی فضایی کشور مشاهده می نماییم که تشکیلاتی در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با عنوان مرکز امور فضا غیر قانونی است؛ چون موازی فعالیتهای سازمان فضایی است علاوه بر آن دبیرخانه شورایعالی فضا زیر نظر سازمان فضایی است و همینطور سازمان فضایی داریم که زیر نظر وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است.
وی با اشاره به اینکه پژوهشگاه هوا فضا زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری قرار دارد، افزود: همینطور پژوهشگاه فضایی هم زیر نظر سازمان فضایی است که مستقیما تحت نظارت وزیر ارتباطات است. علاوه بر آن پژوهشکده های زیر نظر وزارت ارتباطات هیچ نوع مأموریت رسمی دنبال نمی کنند و به منظور درآمدزایی به دنبال پروژه های صنعتی هستند، ضمن آنکه به سازمان فضایی مأموریت خریداری ماهواره داده شده است.
قائم مقام سابق امور بین الملل سازمان فضایی ایران با اشاره به اینکه دانشگاه های کشور بدون پروژه و بودجه هستند، اظهار داشت: متخصصان و فارغ التحصیلان این حوزه بیکار هستند و شورایعالی فضایی که باید سرو سامان به این حوزه بدهد، تشکیل جلسه نداده است و رئیس جمهوری اراده ای بر تشکیل آن ندارد و عدم پرتاب ماهواره هم مسایل دیگری دارد. به طور کلی صنعت فضایی کشور نخستین قربانی برجام شد و ما هرج و مرجی در حوزه فضایی بخصوص در ارتباطات بین المللی داریم.

منبع: