بلاكچین سدی برای سانسور در شبكه های اجتماعی
به گزارش سئو مئو این روزها بلاكچین بعنوان بستری محبوب سبب گشته است تا شبكه های اجتماعی گوناگون برای پیشگیری از حمله به كاربران شان، مقابله با سانسور و… سراغ این تكنولوژی بیایند.
به گزارش سئو مئو به نقل از ایسنا، هرچه می گذرد بیشتر از پیش به تعداد تکنولوژی هایی که در بستر بلاکچین قرار می گیرند، افزوده می شود، شبکه های اجتماعی هم تابحال از این رقابت مستثنی نبوده اند. بعد از شبکه های اجتماعی «بلو اسکای»، «هایو»، «ردیت» و… در ایام اخیر «ویس» هم خودش را به این رقابت رسانده است.
در این میان آن چه سبب اقبال روز افزون بلاکچین می شود، نداشتن مرکزیت است، همان چیزی که پیش از این باعث شکل گیری و محبوبیت بیت کوین شده است. در شبکه ای که در بستر بلاکچین طراحی می شود، یک مرکزیت که نقش مدیر را ایفا کند، معنایی ندارد، داده هایی که در چنین شبکه ای تولید می شوند توسط تمام اعضا (نودها)ی آن شبکه حفظ، نگه داری و منتقل می شوند؛ این همان چیزی است که بند وابستگی شبکه ها را از یک منبع و مرجع همانند دولت رها می کند و سبب محبوبیت آنها می شود.
علاوه بر این در روزهایی که بعضی از شبکه های اجتماعی محبوب جهان به سانسور محتوای کاربران، انتشار اطلاعات کاربران و… می پردازند، شبکه های اجتماعی ای بر بستر بلاکچین بوجود آمده اند تا از مسائلی که برخلاف خواسته کاربران است جلوگیری نمایند. در چنین شبکه هایی همه محتوای تولیدی در یک دفتر کل (ledger) غیرقابل تغییر توسط کاربران حفظ و بدین سان از سانسور پیشگیری می شود.
بنابر اعلام کوین تلگراف، صلاح زالاتیمو، مدیرعامل «ویس»، پیشتر در اوایل ماه ژوئن گفته بود که می خواهد همزمان با روز استقلال آمریکا، زنگ شروع به کار پلت فرم «ویس» را به صدا دربیاورد. وی همینطور گفته بود که تنها کاربرانی که از پیش ثبت نام کرده اند، می توانند در این شبکه اجتماعی، مطلب منتشر کنند.
اما این شبکه اجتماعی چند روز قبل (سوم ژوئیه) قبل از موعد مقرر در معرض دسترس کاربران قرار گرفت. «ویس» با بیان خوش آمدگویی در توضیح این حضور قبل از موعد نوشته بود: ما زودتر آغاز به کار کردیم چون دیگر نمی توانستیم صبر نماییم.
این پروژه پیشتر در ژوئن ۲۰۱۹ اعلام نموده بود که می خواهد با استفاده از فناوری «احراز هویت بیومتریک» برای اعتبارسنجی تک تک حساب های کاربری، کاربران را از نفوذ هکرها حفظ کند.
«ویس» اعلام نموده است که هر کاربر تنها می تواند یک حساب کاربری در این پلتفرم داشته باشد؛ اما چرا؟ در بستر بلاکچین هر کاربر یک نود شناخته می شود، هر نود داده را دریافت، حفظ و منتقل می کند و دربرابر این کار پاداشی دریافت می کند و این روند برای حفظ شبکه ادامه دارد، اما اگر یک نود برای صدمه زدن به شبکه دیتا را منتقل نکند یا حذف کند، امکان دارد اختلال قابل توجهی متوجه شبکه نباشد چون دیگر نودها دیتا را در بلاک خود حفظ خواهند کرد.
حال اگر تعداد چنین نودهای مخربی بیشتر شود دیگر این طور نیست. در دنیای امنیت معمولا از اصطلاحی بعنوان «حمله ۵۱درصد» یاد می شود که اگر ۵۱ درصد از یک شبکه به دست نودهای مخرب بیفتد، دیگر حفظ شبکه امکان پذیر نیست پس باید از این اتفاق جلوگیری کرد؛ حالا درباره پلتفرم «ویس» هم چنین گمان می رود که برای جلوگیری از چنین حملاتی و سانسور به هر کاربر تنها امکان ایجاد یک حساب کاربری را می دهد.
اما از دیگر خصوصیت های این پلت فرم این است که در ازای انتشار محتوای با کیفیت با توکن های خودش به کاربران پاداش می دهد. با این وجود اما هنوز محبوب ترین شبکه های اجتماعی در دنیا بر بستر بلاکچین نیستند و شبکه های اجتماعی مبتنی بر این فناوری هنوز نیازمند رفع برخی ضعف ها و معرفی بیشتر به کاربران تا یافتن محبوبیت هستند.