آینه چون نقش تو بنمود راست، کمیسیون محترم فضای مجازی شکستن خطاست
به گزارش سئو مئو اعلام نظر مرکز پژوهش های مجلس درباره طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی مقدمه ای برای بازگشت این طرح به مرکز پژوهشها برای اعمال پیشنهادات کارشناسی و بررسی بیشتر شد که براین اساس احتمال اعمال تغییرات محسوس در این طرح هم وجود دارد؛ اصلاحی که شاید بتوان امیدوار بود در نهایت به رفع دغدغه های افکار عمومی در این حوزه بینجامد.
به گزارش سئو مئو به نقل از ایسنا، باآنکه ایرادات وارده از جانب مرکز پژوهش های مجلس به طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی چندان به مذاق برخی نمایندگان مجلس و اعضای کمیسیون مشترک بررسی این طرح خوش نیامده و آنرا «بیانیه سیاسی و ژورنالیستی» و «زیر سوال برنده شأن مجلس» دانسته اند و چنان از رسانه ای شدن آن شوکه شده اند که حتی احتمال داده اند «شایعه یا فتوشاپ» باشد! اما در نهایت به نظر می آید اصلاح این طرح به یک لزوم تبدیل گشته چون که حالا اشکالات طرح به نقل از نهادی شنیده می شود که بازوی پژوهشی مجلس است و شاید دیگر نتوان آنرا نادیده گرفت.
اعضای کمیسیون مشترک پشتیبانی از حقوق کاربران در دوازدهمین جلسه کمیسیون مصوب کردند که طرح پشتیبانی از حقوق کاربران در فضای مجازی به مرکز پژوهش های مجلس بازگردد. بعضی از اعضای کمیسیون معتقد بودند با عنایت به این که زمان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱ در کمیسیون های تخصصصی شروع شده است و بعضی از اعضای کمیسیون هم در کمیسیون تلفیق لایحه بودجه عضو هستند با درخواست مرکز پژوهش های مجلس موافقت شود تا در این زمانی که اعضای کمیسیون مشترک مشغول رسیدگی به حوزه بودجه ۱۴۰۱ هستند، طرح جهت بررسی و کار کارشناسی بیشتر به مرکز پژوهش های مجلس بازگردد.
پیش از این بابک نگاهداری رئیس مرکز پژوهش های مجلس در نامه ای به رئیس کمیسیون ویژه بررسی طرح صیانت از فضای مجازی اشکالات عدیده متن طرح همچون کاهش سرمایه اجتماعی، ایجاد بی ثباتی در قوانین و مقررات اقتصادی، به مخاطره افتادن امنیت سرمایه گذاری، مداخله بسیار زیاد طرح در شئون مختلف زندگی مردم، ترغیب نخبگان به مهاجرت، ابهام و عدم شفافیت در مفاد و فرایند تقنین را بر شمرده و خواهان تخصیص زمان بیشتر برای اصلاح آن شده بود.
احتمال عرضه طرح جدید
در پی انتشار این نامه لطف الله سیاهکلی سخنگوی کمیسیون پشتیبانی از حقوق کاربران در فضای مجازی کار اصلی مرکز پژوهش های مجلس را تخصصی دانست و اظهار داشت: درواقع مرکز پژوهش های مجلس موارد را به صورت کارشناسی بررسی می کند و اگر موضوعی را دارای ایراد بداند آنرا مطرح می کند، تلاش است قانون نویسی با کمترین ایراد و اشکال و دارای جامعیت باشد، از همین نظر اقدامات مرکز پژوهش های مجلس در این عرصه بسیار مطلوب است.
وی اضافه کرد: ایراداتی که مرکز پژوهش های مجلس به طرح پشتیبانی از حقوق کاربران وارد دانسته باید مورد بررسی اعضای کمیسیون مشترک قرار بگیرد و مشخص شود این ایرادات به چه میزان به طرح وارد است، به هر شکل کمیسیون به دنبال این است که از تمام نظرات کارشناسی استفاده نماید، بطور قطع به ایراداتی که مطرح شود توجه خواهد شد و تمرکز بر این است که قانونی نوشته شود که دارای ایراد نباشد.
سیاهکلی افزود: ما در کمیسیون تاکید داریم که نظرات کارشناسی در طرح لحاظ شود، هر بخشی دارای ایراد باشد هم آن ایراد را رفع خواهیم کرد، درخواست مرکز پژوهش های مجلس این است که زمانی مقرر شود تا طرحی جدید تدوین شود، به احتمال زیاد هم این تصمیم اتخاذ می شود که زمانی در اختیار مرکز پژوهشها قرار گیرد تا پیشنهادات دولت و طرح قدیم در کنار هم لحاظ شود و طرحی جدید عرضه کنند، البته صرفاً احتمال این مورد را می دهم چون که من یک عضو کمیسیون هستم، به عقیده من اگر این فرصت در اختیار مرکز پژوهش های مجلس قرار گیرد که طرحی جدید را با کمترین ایراد ارائه نمایند بهتر خواهد بود.
نظر مرکز پژوهشها درباره طرح صیانت دقیق است
احمد علیرضابیگی عضو کمیسیون امورداخلی کشور و شوراها هم در اینباره اظهار داشت: من هم همین نظری که مرکز پژوهش های مجلس در مورد این طرح اعلام نموده را حدود چهار ماه پیش بیان کردم و تاکید داشتم که این طرح در تعارض با قانون اساسی بوده و بدون در نظر گرفتن تمام جوانب تهیه شده است. بنده هم بر این باور هستم که طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی ضمن تعارض با قانون اساسی هزینه سنگینی را به کشور تحمیل می کند و کسب وکارهای موجود در فضای مجازی را مورد تهدید قرار می دهد. لازم است باتوجه به شرایط جدید جهان و پیشرفت هایی که در این عرصه اتفاق افتاده است در این طرح بازبینی شود.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر این طرح دارای بار مالی است و باید دولت با در نظر گرفتن تمام جهات در این حوزه لایحه ارائه نماید. نکته حائز اهمیت این است که نگرش سلبی در تهیه این مورد کنار گذاشته شود چونکه تاریخ گواهی می دهد که برخورد سلبی همان طوری که در بحث ویدیو یا ماهواره دیدیم پاسخگو نیست. نمی توان به واسطه صدمه هایی که گاها در فضای مجازی وجود دارد به سمت محدود سازی این فضا حرکت کرد. مانند این است که یک کودک بر اثر فرو کردن میخ در پریز برق گرفتار برق گرفتگی شود و ما برای پیشگیری از تکرار این مورد برق را قطع نماییم. این استدلال منطقی نیست. ما در شرایطی هستیم که تجهیزات دریافت اینترنت ماهواره ای در حال فروش است و اساسا با ایجاد محدودیت در فضای کنونی مردم به سمت خرید تجهیزات برای دریافت اینترنت ماهواره ای خواهند رفت.
علیرضابیگی اظهار داشت: من هم نظر مرکز پژوهش های مجلس را تصدیق می کنم و مشخص است که یک بررسی دقیق بر روی این طرح انجام داده اند. در ابتدا هم مرکز پژوهشها به این مورد اشاره کرده بود اما به واسطه این که عده ای در مجلس طرفدار نگرش سلبی هستند این هزینه به مجلس تحمیل شد.
احتمال بررسی طرح حقوق کاربران در فضای مجازی پس از بودجه
مهرداد ویس کرمی دبیر کمیسیون مشترک پشتیبانی از حقوق کاربران در فضای مجازی هم ضمن اشاره به انتقادها نسبت به اعلام نظر مرکز پژوهش ها اظهار داشت: دوستان کمیسیون من جمله خود من به شکلی نسبت به مدل انتشار این اظهارنظر انتقاد داشتیم. البته انتقاد ما نسبت به خود اظهارنظر مرکز پژوهشها نیست؛ چون که بر مبنای قانون مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی حق دارد در مورد این دسته از موارد اظهار نظر کند و نظر مشورتی عرضه کند و کمیسیون هم در پذیرش و یا رد آن اظهار نظر مختار باشد.
وی اضافه کرد: در واقع مشکل بر سر این بود که چرا نامه اظهارنظر مرکز پژوهشها قبل از این که به دست رئیس کمیسیون برسد در فضای مجازی انتشار یافته است که البته خود مرکز پژوهشها هم این مورد را قبول دارد. در همان زمان پذیرفت که این گونه انتشار نظر خطای شخصی بوده و برخی اشخاص چنین اقدامی انجام داده اند و این مورد اقدام خود مرکز پژوهش های مجلس به معنای عام کلمه نبوده است.
وی افزود: در این زمان بررسی مرکز پژوهشها با حضور گروههای مختلف در چندین جلسه بحث ها پیش رفته و تغییراتی در پیش نویس انجام شده است. از طرفی مرکز پژوهش های مجلس برای اقدامات بیشتر مهلت بیشتری از کمیسیون درخواست کرده است. باآنکه ما از مرکز پژوهش های مجلس درخواست کرده بودیم که نظر وزارت ارتباطات و شورایعالی فضای مجازی را با پیش نویس طرح مربوطه ادغام کند که این کار انجام نشده است. با عنایت به این که زمان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱ فرا رسیده و بعضی از همکاران ما در کمیسیون مشترک بعنوان عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۱ انتخاب شدند به احتمال زیاد کمیسیون مشترک به مرکز پژوهشها این مهلت را می دهد تا در زمانی که ما درگیر بررسی لایحه بودجه هستیم مرکز هم کار خویش را بر روی طرح انجام دهد.
تغییر نام «صیانت» به «نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی»
کمیسیون مشترک طرح پشتیبانی از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی روز دوشنبه در حالی برگزار شد که اعضای این کمیسیون با انتقاد از نامه مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی درباره ایرادات طرح معروف به «صیانت»، عنوان طرح را به «نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی» تغییر دادند و نسخه جدید آنرا منتشر نمودند.
رضا تقی پور رئیس کمیسیون مشترک فضای مجازی در این رابطه اظهار داشت: بعد از آخرین نشست با مصوبه کمیسیون مقرر شد با عنایت به نامه وزارت ارتباطات و اعلام مرکز ملی فضای مجازی در خصوص این که نظرات کارشناسی بهتر است در پیش نویس طرح لحاظ شود و بر مبنای تصمیم و نظر کمیسیون طرح به کارگروهی در مرکز پژوهشها ارجاع شود. همینطور با تدبیر رئیس مجلس قرار شد ریاست کارگروه از اعضای کمیسیون مشترک باشد و در نهایت آقای یزدی خواه را معرفی کردیم و به فوریت روند بررسی طرح شروع شد.
او اضافه کرد: مدل مفهومی این طرح موجود است و در این رابطه مشکلی نداریم، نقد مرکز پژوهشها در ارتباط با نسخه قبلی است و قرار شد نسخه جدید عرضه شود و با قول و قرارهایی که گذاشتیم، کارگروه در هفته دوم شش جلسه برگزار کرد و ادغام ها انجام شد و روند کار هم به خوبی پیش رفت. از هیأت رئیسه مجلس می خواهیم به ما بگوید که چگونه در جریان نامه های ارسالی قرار بگیریم و اگر روال عرضه نامه ها به نمایندگان تغییر کرده به ما اطلاع دهند؛ ما در مورد ارجاع طرح به مرکز رای گیری کردیم و متن مصوبه روشن است و قرار شد مرکز طی ۱۰ روز طرح را بررسی و به کمیسیون عرضه کند اما خروجی مرکز بیانیه سیاسی است که نظر اغلب نمایندگان هم همین است ضمن این که تا ۳۰ آذر ماه ۱۴۰۰ نسخه مشترکی در اختیار معاونت های مرکز نبوده است.
وی خطاب به قائم مقام و کارشناسان مرکز پژوهشها در نشست، خاطرنشان کرد: شما نباید به جای شورای نگهبان اظهارنظر و نماینده را مجبور کنید اظهارنظرش را عوض کند؛ نماینده اختیار دارد.
تقی پور اظهار داشت: بنا داریم نظرات تمامی دستگاه ها را تا جایی که در قالب باشد دریافت نماییم و تاکید داریم که این طرح نمی تواند تمامی مشکلات فضای مجازی را حل کند، ازاین رو انتظار داریم اگر نقص و مشکلی وجود دارد را با همکاری رفع کنیم؛ ۷۰ تا ۸۰ قانون این چنینی در کشور در مورد فضای مجازی لازم داریم بنابراین، این طرح جزئی از این تعداد قوانین است و تمامی مسائل و مشکلات را حل نمی کند.
وی ضمن اشاره به طرح جدیدی که با تلفیق طرح قبلی و پیشنهادات عرضه شده، تدوین شده است اظهار داشت: انتظارمان از این طرح این است که نظام حمایتی را داشته و بتوان برای چالش های مطرح شده قانون داشته باشیم البته پشتیبانی از پلت فرم های داخلی رضایت بخش نیست و ما در این طرح این مهم را مورد توجه قرار خواهیم داد و عنوان طرح هم به طرح «نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی» تغییر یافته است و این تغییر نام، خبر خوبی است و محدود به این شده که نظام حمایتی را در قانون حل نماییم البته قبول داریم که تمامی مشکلات را نمی توانیم حل نماییم.
قرار بود دو طرح با هم تلفیق شوند نه این که نظر جدیدی عرضه شود
سیدعلی یزدی خواه عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز در اینباره اظهار داشت: در جلسات گذشته کمیسیون مشترک قرار شد آخرین نقطه نظرات وزارت ارتباطات به همراه نسخه پیشنهادی کمیسیون به مرکز پژوهشها ارجاع شود تا در بازه زمانی ۱۰ روزه نسبت به تلفیق نظرات اقدام گردد. تعیین زمان ۱۰ روزه حاصل نشست با رئیس مجلس بود و ایشان تاکید داشت که نظرات وزارت ارتباطات و مرکز پژوهشها برای ادغام در طرح بررسی شود و در مورد آنها کار کارشناسی و جمع بندی لازم را انجام دهیم البته ما در همان جلسه ابراز نگرانی کردیم که اگر طرح به مرکز ارجاع شود، شاید یک یا دو ماه بررسی آن طول بکشد.
وی خاطرنشان کرد: در نشست کمیسیون مصوب شد که طرح نه در چارچوب ماده ۱۴۲ آئین نامه داخلی مجلس بلکه برای انجام کار کارشناسی به مرکز ارجاع شود و روند کار را پیگیری کنیم؛ قرار شد جلسات کمیته در مجلس برگزار گردد تا نمایندگان به سهولت بتوانند در آن شرکت نمایند اما نظر مرکز این بود که برای حضور کارشناسان، فرهیختگان، اصحاب رسانه، صاحبان کسب و کار و دستگاههای اجرایی جلسات در مرکز برگزار گردد.
نماینده مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: ما اعلام کردیم که این مورد مغایر توافق قبلی ما است چونکه مقرر است این اقشار و افراد در جلسات کمیسیون مشترک حضور داشته باشند و در مورد طرح اظهارنظر کنند و سپس مطرح نمودند که بررسی طرح یک ماه طول بکشد در حالیکه قرار بود بررسی طرح ۱۰ روزه باشد. در نهایت قرار شد حداکثر طی سه هفته طرح را به ما ارائه نمایند تا در هفته سوم جمع بندی شود اما مرکز به جمع بندی نرسید و نامه ای توسط آقای نگاهداری رئیس مرکز صادر و انتشار یافت، در حالیکه بهتر بود این نامه را به مجلس و یا کمیسیون عرضه می کردند.
یزدی خواه با اشاره به اینکه قانون گذاری وظیفه مجلس است، افزود: مرکز پژوهشها وظیفه مشورتی دارد و ما از مرکز مشورت می گیریم و در بعضی موارد در چارچوب ماده ۱۴۲ که مسیر رسمی تری است، مسائل را پیگیری می کنیم؛ آگاه شدیم که این اطلاعیه و نامه در سایت ها انتشار یافته در حالیکه قرار بود دو طرح با هم تلفیق شوند نه این که نظر جدیدی عرضه شود. ما با رئیس مرکز بحث و گفتگو و تاکید کردیم که شما شأن مجلس را زیر سوال بردید، این طرح حاصل تفکرات مرکز است، هم اکنون چه اتفاقی افتاده که با تغییر رئیس مرکز طرح مغایر اصول مختلف قانون اساسی شناخته شده. در این رابطه می طلبد رئیس مرکز مبحث را اصلاح کند، حتی ایشان تاکید داشت که اطلاعی ندارد که چگونه طرح در اختیار رسانه ها قرار گرفته است؛ ما از مرکز نظر مشورتی می گیریم و در کجای آئین نامه آمده که نظرات مرکز پیش از این که به ما عرضه شود، در سایت ها منتشر شود؟ بنده بعنوان رئیس کمیته از این نامه اطلاعی نداشتم و حتی رئیس کمیسیون مشترک هم در جریان مبحث نبودند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس خاطرنشان کرد: هر دستگاهی شرح وظایفی دارد و چارچوب ها نباید خدشه دار شود، نظرات مرکز ملی با وزارت ارتباطات با حضور کارشناسان و برخی نمایندگان تلفیق شده و به نسخه مفهومی و خوبی رسیدیم تا بتوان ضعف های آنرا برطرف کرد؛ با عنایت به این که باید برای تعیین تکلیف این طرح سریع تر اقدام نماییم و برخی اعضای کمیسیون مشترک هم عضو کمیسیون تلفیق هستند، می طلبد با اعمال نظرات بتوان در اسرع وقت وظیفه خودمان را در برابر ملت ادا نماییم. ۳۷ ماده طرح قبلی در طرح جدید به ۲۱ ماده کاسته شده و همینطور حجم آن از ۱۳ صفحه به ۷ صفحه رسیده است و در نشست بعدی در مورد کلیات این طرح رای گیری می نماییم.
طرح پشتیبانی از کاربران در فضای مجازی، فرهنگی است، نه سیاسی
حسین نوش آبادید نماینده مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به اینکه مرکز پژوهش ها، مرکز پژوهشی و تحقیقاتی است نه نظارتی، اظهار داشت: مرکز پژوهش ها، مرکز پشتیبانی است و نباید نقش خودش را با مراکز دیگر عوض کند، از سویی نظرات آن باید مورد توجه قرار گیرد؛ رهبر معظم انقلاب بارها تاکید کردند که مجلس باید از نظرات مرکز استفاده نماید و مبحث پیش آمده در مورد انتشار نامه شکل سیاسی به خود گرفته و انتظار می رود طرح پشتیبانی از کاربران در فضای مجازی را سیاسی نکنیم چونکه موضوعی فرهنگی است؛ این طرح از اول مخالفان و موافقان جدی داشته و باعث جبهه گیری و دغدغه افکار عمومی و همینطور رئیس و نمایندگان مجلس هم مواضع گوناگونی درباره آن دارند.
وی اضافه کرد: چندین بار عنوان و متن این طرح تغییر کرده اما هنوز به متن واحدی نرسیدیم و باید اجازه داد در فرصت مناسب سازوکار شفاف و روشن بررسی شود، در این رابطه نیازمند دقت و وقت بیشتر هستیم و باید مبحث را جدی بگیریم و نباید این مورد سبب قطب بندی در جامعه و مجلس شود.
نامه مرکز پژوهش ها، بیانیه ژورنالیستی بود
همچنین مهرداد ویس کرمی هم ضمن اشاره به متن منتشرشده توسط مرکز پژوهشها در مورد طرح پشتیبانی از کاربران در فضای مجازی اظهار داشت: این مورد بیشتر از آن که کار پژوهشی و علمی باشد بیانیه ژورنالیستی بود؛ حتی ما در جریان مبحث قرار نداشتیم و گفتیم احتمالاً شایعه یا فتوشاپ است. در این رابطه بهتر است برای رضای خدا کارهایمان را انجام دهیم تا ماندگار شود، البته کارشکنی های اینچنینی هم در مورد طرح پشتیبانی از خانواده و تعالی جمعیت داشتیم و همان افرادی که در راه این طرح کارشکنی می کردند بعد از بیانات رهبر معظم انقلاب در مورد آن از فواید و اثرات مثبت آن صحبت می کردند.
وی افزود: طرح فضای مجازی طرح بی خاصیتی نیست و به نتیجه خواهد رسید و باید دقتمان را جهت بررسی آن بیشتر نماییم و امیدواریم کارشکنان بعد از به نتیجه رسیدن و تعیین تکلیف آن از اثرات کاربردی آن سخن نگویند. نظر مرکز پژوهشها باید استدلالی باشد نه احساسی و ژورنالیستی، این که بررسی طرح با حساسیت پیش می رود نشان از اهمیت بالای آن دارد؛ ما طرح را طبق اختیار ماده ۸۵ به مرکز پژوهشها برای اعمال نظرات مشورتی ارجاع دادیم نه ماده ۱۴۲ و باید کوشش کرد طرحی علمی و ماندگار داشته باشیم تا بتواند به رفع مشکلات مردم هم کمک نماید.
آمادگی مرکز پژوهشها برای اصلاح اشکالات وارده بر طرح صیانت
عطاالله رفیعی آتانی قائم مقام مرکز پژوهش های مجلس هم در اینباره اظهار داشت: با عنایت به این که این روزها باردیگر مبحث طرح پشتیبانی از حقوق کاربران در فضای مجازی به علت ارجاع آن به مرکز پژوهشها در فضای سیاسی کشور عنوان شد، مرکز پژوهشها به علت انجام مسئولیتی که مجلس باردیگر بر عهده اش گذاشت، بنا بر رویه مرسوم خود، در مرکز در قالب یک کارگروه مشترک با مشارکت همه معاونت های مرکز و دفاتر ذیل آنها مبحث به بحث و گفت و گو گذاشته شد.
وی با اشاره به اینکه با عنایت به تاکید ویژه سیاست های کلی قانونگذاری برای مشارکت ذینفعان و ذیربطان، نشست های نخبگانی گوناگونی برگزار شد، اضافه کرد: طبق تحلیل نشست های مربوط، اکثریت کارشناسان، مفاد طرح را دارای اشکالات می دانستند، هرچند بر لزوم وجود بستر قانونی در اینباره هم تاکید شد بنابراین نظرات مرکز پژوهش های مجلس درباره طرح معروف به صیانت دقیقا همان نظرات دوره قبلی بود با این تفاوت که نقطه نظرات ذی ربطان و مخاطبان طرح هم در دور جدید بررسی محل استناد واقع شده است.
قائم مقام مرکز پژوهش های مجلس خاطرنشان کرد: در دوره پیش هم مجموعه مرکز با این که اصل لزوم تنظیم گری و مدیریت فضای مجازی را بدیهی می دانست، اما در مورد طرح مذکور غالب معاونت ها و دفاتر مرکز، دارای نظرات انتقادی معطوف به برخی مواد و اصلاح و تکمیل آنرا داشتند. اما با عنایت به تقاضای تسریع بررسی و محدودیت زمان و هم ارتباط موثر و مستقیم معاونت فرهنگی با کمیسیون فرهنگی، نظرات معاونت ها و دفاتر دیگر مرکز به درستی دیده نشد و اعمال نظرات موکول به موعد بررسی در جلسات کمیسیون تخصصی شد که البته کمیسیون تقاضای بررسی به صورت اصل ۸۵ نمود و فرصت بررسی دقیق تر در کمیسیون فرهنگی به کمیسیون مشترک موکول شد.
رفیعی اتانی اضافه کرد: از طرفی در دور نخست بررسی بعنوان مرکز هم هیچ گزارش تحقیقی به نحو متعارف مرکز هم منتشر نشد که همه اشکالات، ضعف ها و قوت های آن گفته شود. ازاین رو آنچه که در نامه جدید مرکز پژوهشها به مجلس اعلام شده، نظرات همه دفاتر و معاونت های مرکز مبتنی بر دریافت های کارشناسی و جلسات نخبگانی بوده و هست، که به صورت طبیعی می تواند مخالفان و موافقانی داشته باشد و یا امکان دارد برخی با نظرات بعضی از دفاتر مثل دفاتر حقوقی و زیربنایی موافق باشند و یا دفتر فرهنگی و اجتماعی و یا بالعکس. شان مرکز، شان مشورتی است و طبق فرهنگ مدیریتی مرکز، نظر بخش های تخصصی مرکز به مجلس اعلام می شود، البته در متن نامه ارسالی تاکید شده که مرکز آمادگی اصلاح اشکالات وارده بر طرح را دارد تا مبحث مدیریت فضای مجازی هم چنان بدون چارچوب قانونی، یله و رها نباشد. مرکز پژوهش های مجلس هم در چندین حوزه ایراداتی را نسبت به طرح مذکور وارد دانست.
به نظر می رسد با ارجاع طرح به مرکز پژوهش ها باید انتظار اعمال تغییراتی در متن این طرح را داشت که البته با عنایت به در دستورکار قرار گرفتن لایحه بودجه ۱۴۰۱ احیانا اصلاح این طرح و تصویب نهایی آن هم به پس از بودجه و حتی شاید سال آینده موکول شود؛ هر چه که هست امید می رود که زمینه رفع دغدغه ها در مورد این طرح که مدتها قبل از مرکز پژوهش ها از جانب برخی منتقدین هم مطرح می شد فراهم گردد و کمیسیون مشترکِ بررسی این طرح به جای آنکه برآشفته شود که چرا نامه مرکز قبل از ارجاع به این کمیسیون رسانه ای شد به دغدغه مردم و کاربران فضای مجازی توجه کند و به خاطر داشته باشد که مرکز پژوهش ها نام مجلس را بر خود دارد و از صدای منتقد خود به جای برآشفتگی استقبال کند و به یاد داشته باشد که سرنوشت فعالان تجاری در فضای مجازی را با جدیت دنبال و بررسی کند.
خبرگزاری دانشجویان ایران از اعضای کمیسیون مشترک برای حضور در ایسنا برای روشنگری درباره این طرح و رفع ابهامات دعوت به عمل می آورد.